Op deze startpagina vindt u een weblog met mijn laatste nieuwtjes. Andere onderwerpen kunt u via het menu bovenaan benaderen.
On this page you'll find a weblog with my latest messages. Other pages can be accessed by the menu above.

(5 november 2018) Foto's Rhodos
De foto's van onze laatste reis zijn gepubliceerd in mijn reisfotoalbum.

(14 mei 2018) High Five met Roger Waters
Tijdens het concert van Roger Waters afgelopen zaterdag in Sportpaleis Antwerpen zat ik op de eerste rij. Het was een fantastische show vol Pink Floyd hits maar ook een aantal nummers uit Rogers laatste solo album. Naast de uitmuntende geluidskwaliteit was de show ook visueel een waar hoogstandje. De pers is eveneens lovend zoals bijvoorbeeld in volgend krantenartikel.
Tijdens het laatste bisnummer kwam Roger Waters even langs de eerste rij en kon ik een high five doen met hem. Om van mijn leven niet meer te vergeten!

(12 april 2018) Aan het woord in de studiegids 18-19 Open Universiteit
In de nieuwe studiegids BSc Informatica van de Open Universiteit kom ik als student aan het woord.
Verder vind je in de gids alle informatie over de superinteressante informatica-opleiding van de Open Universiteit.
Mijn ultieme doel is de master Software Engineering, maar dat vraagt nog enkele stevige studiejaren :-) Het is boeiend dus voorlopig zie ik dat nog helemaal zitten...

(31 januari 2018) Cruise Caraïben
De foto's van onze cruise in de Caraïben aan boord van de Koningsdam zijn gepubliceerd en kan je hier bekijken.

(4 januari 2018) Open Universiteit verkozen tot beste ICT-opleider
De Open Universiteit (OU) waar ik studeer, is recent verkozen tot beste ICT-opleider. Zie webpagina.
Uiteraard wist ik al veel langer dat ik een aantal jaren geleden een goede keuze heb gemaakt. De opleiding informatica is superinteressant, van een voldoende hoog academisch niveau en zelfs met een voltijdse baan best haalbaar (mits hard werken wel te verstaan).
In dit fraaie infomagazine vind je alle informatie over de informatica-opleidingen van de OU.

(16 augustus 2017) Pink Floyd - Their mortal remains
Afgelopen weekend ben ik naar Londen afgereisd specifiek om de Pink Floyd tentoonstelling "Their mortal remains" te bezoeken. Die is echt heel origineel en smaakvol opgezet. Je stapt in de Bedford bestelwagen uit hun beginjaren en vanaf dan word je helemaal meegezogen in een halve eeuw Pink Floyd geschiedenis. Een kwalitatieve dynamische hoofdtelefoon geeft je relevant geluid voor de plaats waarop je je bevindt zodat je op eigen tempo door de prachtig ingerichte zalen kan kuieren en je ogen kan uitkijken naar de vele memorabilia, apparatuur, stage-props, muziekinstrumenten, beeldmateriaal, enzovoort, welke tentoongesteld worden. Er was zo veel te zien dat ik er zowat 3 uur over gedaan heb en dan heb ik niet eens veel van de begeleidende teksten gelezen. Dit is meer dan een tentoonstelling; het is een totaalbeleving die geen enkele Floyd fan mag missen!

(8 juli 2017) Roger Waters Us+Them
Roger Waters is momenteel op tour in de V.S. en Canada met zijn nieuwe show Us+Them. Vermits ik dit jaar op reis was naar de West Coast van de U.S.A. heb ik de show reeds kunnen zien (16 juni in Las Vegas). De show is fantastisch en komt dicht in de buurt van de beste show die ik ooit gezien heb, namelijk Roger Waters' The Wall. De geluidskwaliteit was subliem, de showelementen origineel en de set was doorspekt met de beste Pink Floyd nummers. Ook werden er heel wat songs van Rogers nieuwe album gespeeld, en die pasten wonderwel in het geheel. Hoogtepunten waren voor mij het Animals-deel in het midden, de Dark Side finale en de bisnummers.
Geen idee of de show ook naar Europa komt (is nog niets over gemeld). Zo ja, ben ik er weer (meerdere keren) bij!

(29 april 2017) Dream Theater ontmoet
Deze week heb ik de bandleden van mijn (hedendaagse) favoriete band mogen ontmoeten.
Bovendien stond ik tijdens het concert op de eerste rij, waardoor ik de band in volle glorie kon bewonderen.
Weer een onvergetelijk moment in mijn leven...

(26 december 2016) Ondersteuning Java-applets
Sinds ik mijn 8 jaar oude laptop recent vervangen heb, is mij opgevallen dat de Java-applets op mijn website niet meer werken. Met de browsers Edge en Google Chrome is het in elk geval niet meer mogelijk applets aan de praat te krijgen. Met andere browsers lukt het nog wel mits correcte instellingen op uw PC.
Ik had vroeger reeds een minihandleiding over die instellingen gemaakt, maar deze heb ik nu nog wat uitgebreid. Zo kan je voor de tijd die nog overblijft, de applets alsnog gebruiken. Wanneer geen enkele browser nog ondersteuning biedt (vermoedelijk medio 2017), ga ik betrokken pagina's van mijn webstekje verwijderen.
Hierbij heb ik trouwens meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om vervallen inhoud (Symbian, P800, ...) sowieso te verwijderen.

(26 december 2016) Support Java-applets
Since I replaced my 8-year-old laptop recently, I noticed that the Java-applets on my website don't work anymore. It's sure that you won't be able to use the applets with the web browsers Edge and Google Chrome. With other browsers it is still possible given the condition that you make the correct settings on your PC.
In the past I already created a minimanual about these settings, and I extended this page now so that you'll be able to still run the applets. That's for the time remaining because I will remove all related pages when none of the browsers will support Java-applets any longer (probably mid 2017).
For now I used the occasion to remove some outdated content (e.g. Symbian, P800, ...) anyway.

(18 december 2016) Excellente opera gezien
Afgelopen woensdag ben ik naar de première van Mozarts "Toverfluit" gaan kijken in de opera van Antwerpen. Dat was niet minder dan fantastisch. Het arrangement was heel modern met prachtige decors en dat toonde aan dat niet alleen de muziek maar ook het verhaal van dit meesterwerk tijdloos is. De muziek en zang waren verrukkelijk en meeslepend en bouwden mooi op naar een prachtige finale met een terechte staande ovatie als resultaat.
Grote klasse!

(28 oktober 2016) Grensverleggende show van Jean-Michel Jarre
Afgelopen zondag hield Jean-Michel Jarre met zijn Electronica-tour halt in Brussel. Hij bracht een prachtige, vernieuwende show met knappe audio-visuele effecten. De oudere hits werden heel eigentijds gespeeld en pasten daarom heel mooi bij de moderne Electronica-nummers. Bovendien speelde Jarre als voorproefje op het aankomend derde Oxygene-album het nieuwe Oxygene 17. Blij dat ik er bij was en weer een show in mijn top 10 van favoriete concerten aller tijden. Mijn top 3 blijft echter vooralsnog ongewijzigd:
1) Roger Waters - The Wall (2010-2013)
2) Pink Floyd - The Division Bell (1994)
3) Jean-Michel Jarre - Europe in Concert (Chronologie - 1993)

(17 juli 2016) Genoten van Pink Floyd magie in Pompeii
Als doorgewinterd Pink Floyd fan wou ik het concert van David Gilmour (zanger/gitarist van Pink Floyd) in het amfitheater te Pompeii niet missen. In 1971 trad de band er op voor een concertfilm - toen nog zonder publiek. Vorige week deed David Gilmour die magie weer herleven - ditmaal met publiek. Dat was ronduit genieten.
Uiteraard ging ik niet alleen voor het concert. De archeologische site van Pompeii bezoeken, stond ook al lang op mijn verlanglijstje. Van al de opgegraven steden uit de oudheid die ik tot op heden bezocht, is Pompeii veruit de meest indrukwekkende.

(30 juni 2016) Foto's Cruise Middellandse Zee
In mei 2016 zijn we gaan bootje varen vanuit Venetië naar Griekenland en terug. Het was dezelfde rederij als in Dubai maar wel een ander schip. De foto's hiervan zijn terug te vinden in mijn reisfotoalbum.

(10 maart 2016) Foto's Cruise Emiraten en Oman
Lang naar uitgekeken en in februari 2016 was het zover: eindelijk konden we Dubai eens bezoeken.
Dubai was trouwens de startplaats van onze cruise langs de Emiraten en Oman aan boord van het mooie cruiseschip MSC Musica.
De regio wordt stilaan (en terecht) een toeristische trekpleister. Er voeren liefst vier cruiseschepen van verschillende rederijen meerdere weken langs betrokken route. Bekijk mijn foto's via deze link.

(23 december 2015) Nightwish: momenteel "The greatest show on earth"
Afgelopen donderdag kwam Nightwish op bezoek in de Lotto-arena in Antwerpen. Het werd een wervelende show vol pyrotechnics. Ook heb ik eerlijk gezegd op geen enkel moment de vroegere zangeres Tarja gemist (wiens solowerk ik overigens super vind). Sterker nog, Floor Jansen zong werkelijk de sterren van de hemel - zowel bij de nieuwe nummers als bij de oudere nummers. Wat een prachtige zangeres. Haar stem past naar mijn gevoel beter bij de muziek. Muziek die trouwens door zijn folkloristische of sprookjesachtige accenten een mens helemaal vrolijk maakt. What more could you Nightwish for? Weer een concertje om in te kaderen - TOPBAND!

(25 september 2015) David Gilmour - Rattle that Lock
Afgelopen vrijdag heeft David Gilmour zijn vierde solo-album uitgebracht: Rattle that Lock.
Het is een heel afwisselend werk met zowel instrumentale als gezongen nummers en ook verschillende stijlen muziek waaronder Jazz zowaar.
Lekker om naar te luisteren allemaal en wie gebrand is op het pakkend gitaarwerk dat we nog kennen van Pink Floyd, komt ruimschoots aan zijn trekken.
Kortom, een kanjer van een album!
vijf-sterren album

(August 23, 2015) Sudoku programming with C
Recently a nice book has been published which explains how to create a computer program to solve and to generate Sudoku puzzles: "Sudoku programming with C".
At first sight it might seem strange that the author chose to use the C programming language which is rather old. But actually it proves to be a good choice because the code used in the book can be read by a broader audience since it doesn´t contain higher abstraction layers such as object orientation or functional programming. Even the use of pointers (a rather tricky concept in C) has been minimized.
Different solution strategies are explained which can be used by human solvers as well as the computer. These strategies are implemented in the computer program and on top of it an advanced computer algorithm called backtracking is used to solve even the hardest Sudoku. The code used in the book is properly developed and very well explained.
The source code is available for download and the author explains in appendix A how to use Eclipse to compile this source code. Unfortunately I didn´t manage to install a C-compiler in my version of Eclipse that I use for Java or XML.
On this page I explain how to install and use an alternative for Eclipse to be able to compile the source code (for Windows users that is - support for C is no problem on Apple).

(10 augustus 2015) Super dagje beleefd op Alcatraz Metal Festival
Ik heb lang getwijfeld om een dagticket te kopen voor het Alcatraz Metal Festival, maar Nightwish (de hoofdact van zaterdag) lonkte te hard en uiteindelijk heb ik toch maar toegehapt. Daar heb ik afgelopen zaterdag geen seconde spijt van gehad. Alles liep van een leien dakje: parkeren aan de expo; gratis shuttlebusje naar de weide; een mooi programmaboekje aan de inkom. Kortom, super georganiseerd allemaal. En dan bleek dat de organisatoren een signeersessie met Nightwish hadden geregeld. Nu was ik helemaal in mijn nopjes. Na vele festivals te hebben bezocht is het bij mijn weten toch zeer uitzonderlijk dat de hoofdact signeert. Een uur op voorhand ben ik gaan aanschuiven en de rij was toen - zoals verwacht - al behoorlijk lang. Na de signeersessie was het nog enkele uurtjes aftellen naar het optreden en dat werd in alle opzichten een knallend spektakel. Op het einde werd er flink wat vuurwerk afgeknald. Een prachtige afsluiter van een zeer geslaagde dag. Dankjewel Alcatraz! Thanks Nightwish for a wonderful story at Alcatraz!

(10 juli 2015) Getuigschrift postacademische opleiding Big Data behaald
Van mijn werkgever Actemium mocht ik de afgelopen maanden de postacademische opleiding Big Data volgen in het Instituut voor Permanente Vorming aan de Universiteit van Gent. Ik slaagde bij het examen en kon dus het bijhorende getuigschrift binnenhalen.
Deze buitengewoon interessante opleiding - die overigens een uitmuntende organisatie kende - bestond uit drie (redelijk wetenschappelijke en dus overwegend theoretische) modules: gegevensbeheer, gegevensanalyse en visualisatie. In de eerste module kwamen NoSQL, datakwaliteit, information retrieval en linked open data aan de orde. De tweede module behandelde MapReduce/Hadoop, deep learning en analytics. De derde module belichtte heel wat aspecten wat betreft visualisatie van data.
Dat ik waanzinnig veel heb bijgeleerd staat buiten kijf en nu hoop ik die verworven kennis te kunnen valoriseren in het automatisatielandschap (en dus buiten de context van het web). Aan opportuniteiten zal het wellicht niet ontbreken (ik denk bijvoorbeeld aan energy efficiency gezien sensoren een belangrijke bron van big data zijn)...

(20 mei 2015) Foto's Santorini
Vorige week hebben we de Griekse economie wat gesteund door naar Santorini te reizen. Een schattig eilandje met zijn pittoreske dorpjes maar ook een pittig eilandje want het is vulkanisch.
Dit fotogenieke eilandje stond al lang op ons verlanglijstje en ondanks het feit dat er veel cruiseschepen naartoe varen zijn we er nog nooit terechtgekomen.
Over cruisen gesproken: in de winter van 2016 trekken we op cruise naar Dubai en ons schip - de MSC Musica - lag op een dag van onze vakantie voor anker in Santorini. Leuk om elkaar al eens te ontmoeten...
Foto's via deze link.

(6 maart 2015) Getuigschrift Open Universiteit behaald
Het is me gelukt om het propedeusegetuigschrift informatica te behalen aan de Open Universiteit waar ik studeer.
Op zich heeft het getuigschrift geen intrinsieke waarde, maar het geeft wel een mijlpaal aan in het studietraject waarmee ik ooit een master (MSc ofwel ir.) Software Engineering wil behalen. Informatie over deze opleiding vindt men op de informatiepagina masteropleiding software engineering.
Ter info: diploma's van de Open Universiteit (OU) vallen weliswaar onder het Nederlands recht, maar worden sinds 2010 automatisch gehomologeerd door de Vlaamse overheid (zie webpagina Universiteit Antwerpen). Logisch eigenlijk, want het kwaliteitsniveau van de OU is behoorlijk hoog.
Hop naar de volgende mijlpaal: de bachelor (BSc) informatica...

(8 november 2014) Het nieuwe Pink Floyd album is er!!!
Sinds gisteren ligt het nieuwe album in de winkelrekken. Hier had ik nooit van durven dromen.
Het album bevat vooral instrumentale muziek dat als een rustige rivier voorbij kabbelt - de titel "Endless River" is dus doordacht gekozen. De muziek heeft duidelijk een Division Bell stempel (het vorige album van 20 jaar geleden) en het is ook onmiskenbaar Pink Floyd vanwege de vele knipoogjes naar klassieke nummers als "Saucerful" en "Shine On". Nergens wordt echter de klasse geëvenaard van de vorige Floyd albums, maar het is niettemin bijzonder sfeervol om naar te luisteren en wellicht gemaakt voor de doorgewinterde Floydfan. Het hoesontwerp is prachtig (in lijn met de vroegere normen) en dit vervolledigt het album dan ook tot een waardige epiloog van de band die mij vroeger helemaal betoverd heeft.

(9 oktober 2014) Memorabele reis
Dit jaar hebben we een ronduit prachtige reis gemaakt. Het basisidee was een cruise langs de oostkust van de USA en Canada. Omdat we in verband met het tijdsverschil hiervoor moesten "keren" hebben we daar vooraf een citytrip naar Washington DC aan gekoppeld.
Onze reis begon hiermee met een absoluut hoogtepunt. Washington DC is een prachtige indrukwekkende stad. Door de vele parken, vijvers, fonteinen en mooie gebouwen is dit een aangename rustige stad om in rond te wandelen. Je ziet er de gehele geschiedenis van de Verenigde Staten en de verschillende memorials zijn gewoonweg overweldigend. Ik heb geen woorden voor de grootsheid van deze stad. Dit is met stip de mooiste stad die ik ooit bezocht heb. Foto's vind je hier (al kunnen die de grandeur van deze stad niet echt weergeven).
En dan hadden we de cruise vanuit New York richting Québec nog tegoed. Met het majestueuze schip Ruby Princess de bruisende stad New York uitvaren was adembenemend en de verschillende stopplaatsen in de USA en Canada (zie foto's) waren stuk voor stuk de moeite waard. Eindigen in het pittoreske Québec was dan ook de klap op de vuurpijl waarbij we begrepen dat deze zestiendaagse reis één grote aaneenschakeling van hoogtepunten was.
Om nooit meer te vergeten...

(27 augustus 2014) Cruise Event in Antwerpen op 13 en 14 september 2014
Met drie cruises achter de rug en een vierde in het vooruitzicht (USA/Canada) kan men stellen dat ik en mijn partner geroutineerde cruisers worden. En dan tel ik de riviercruises op bijvoorbeeld de Nijl of de Rijn niet eens mee. Voor ons blijkt dit een handige manier van reizen - je combineert verschillende uitstapjes zonder met bagage te hoeven leuteren en aan boord verveel je je geen seconde.
Ook de clichés dat cruisen oubollig of duur is, behoren al heel lang tot het verleden.
Indien je als beginner wilt kennismaken met cruisen of als gevorderde op zoek bent naar een zoveelste cruisebestemming dan is een bezoekje aan het Cruise Event in Antwerpen waarschijnlijk te overwegen.
Een cruisetip die ik kan geven is dat je zo'n vakantie lang genoeg op voorhand moet boeken, want door de toenemende populariteit raken de schepen bij alle rederijen veelal snel volgeboekt.

(2 augustus 2014) Pink Floyd nieuws (of geruchten?)
Er is weer leuk Pink Floyd nieuws te sprokkelen. Er zou - zo'n 20 jaar na "The Division Bell" (die overigens recent heruitgebracht is in een box) - een nieuw album in de maak zijn! Het zou een overwegend instrumentaal album worden, "The Endless River" genaamd, met materiaal uit het Division Bell tijdperk. Klinkt veelbelovend, instrumentale Pink Floyd stukken brachten je vroeger al in hogere sferen.
In het verleden werden er regelmatig Pink Floyd geruchten verspreid die ongegrond bleken, maar dit nieuws begint toch stilaan een geloofwaardige vorm aan te nemen. Kranten berichten erover (vb. in De Morgen) maar ook de officiële Pink Floyd website bevestigt dit bericht nu.
Even afwachten (maar ik begin toch al in de handjes te wrijven).

(17 juli 2014) Lekker wegdromen met Dream Theater
Gisteren naar Dream Theater gaan kijken in de 013 te Tilburg. Door de beperkte zaalcapaciteit van zo'n 2000 bezoekers waren de tickets wel merkelijk duurder dan gewoonlijk, vermits de band doorgaans voor een veel ruimer publiek speelt. Niettemin was het concert snel uitverkocht. De ticketprijs was in elk geval elke cent waard. Geweldig zicht, fantastische geluidskwaliteit en de band vertoonde regelmatig een hoog Pink Floyd gehalte waardoor de zaal bij momenten met magische klanken gevuld werd. Met volle teugen genoten!

(15 mei 2014) Eerste Android App
Nu ik reeds een aantal maanden een Android toestel bezit, kon ik moeilijk nalaten mijn Symbian apps stilaan te vertalen naar dit platform (voor zover er ondertussen geen volwaardig alternatief bestaat uiteraard). Mijn eerste app - de hersenkraker Numbers - is klaar en beschikbaar via Google Play (gratis en advertentievrij). Meer uitleg over dit puzzelspel vind je ook op mijn Numbers-pagina.

(15 may 2014) First Android App
Now that I posses an Android mobile, I couldn't resist to start translating my Symbian apps to this platform (as far as no proper equivalent is already available of course). My first app - the brainteaser Numbers - is ready and can be downloaded from Google Play (free, meaning also adfree). More information about this puzzle game can also be found on my Numbers-page.

Naar Delain website (2 mei 2014) Nooit zo onder de indruk geweest van een voorprogramma
Afgelopen dinsdag ben ik naar het concert geweest van Within Temptation in de Lotto-arena. Het was fantastisch, niet in het minst door het schitterende voorprogramma Delain. Ik moet bekennen dat ik Delain niet kende en ik was meteen gebeten door de muziek. Op de merchandise stand kocht ik dan ook het laatste album. Wow... machtig cedeeke. De zoektocht naar de verschillende Delain albums (vijf, denk ik) is bij deze geopend!

(7 mei 2014) Even terugkomen op Delain
Heb ondertussen via verschillende kanalen de Delain albums tot nogtoe kunnen bemachtigen.
Dit is wel effie een zaaaaaalig bandje. Kijk er naar uit om ze nog eens live te zien...

(13 april 2014) Sitemap toegevoegd
Ik heb een sitemap toegevoegd zodat ook enigszins verborgen inhoud van mijn webstekje boven water komt. Zo vindt men mijn redelijk pittig puzzelspel Numbers of de online tool om Romeinse cijfers om te rekenen.
De sitemap kan geopend worden uiterst rechts in het menu bovenaan ofwel onderaan in de voetnoot van deze pagina.

pag. 2

© Dirk Verlinden (2009-2018) - dirk.verlinden@telenet.be - Voorwaarden/Disclaimer - Sitemap