(16 maart 2014) Ich bin ein Berliner
... althans dat was toch zo gedurende vier dagen vorige week. Het aangename lentezonnetje bepaalde het programma. Zo werd bijvoorbeeld een museumbezoek ingeruild voor een bezoekje aan de zoo. En uiteraard werd er kilometers gewandeld om toch maar een stukje muur te vinden dat overeind was gebleven uit de periode van de Koude Oorlog. Zo goed als niets meer te vinden. Dit in schril contrast met de laatste keer dat ik in Berlijn was, namelijk in 1990 voor de festiviteiten rond de val van de muur met als apotheose de live uitvoering van Pink Floyds The Wall op de Potzdamer Platz.
Hier staan de foto's van het hedendaagse Berlijn.

(16 december 2013) De pracht van priemgetallen
Recent werd door uitgeverij Prometheus - Bert Bakker een bijzonder leuk boekje uitgebracht dat niet aan mijn bibliotheek mocht ontbreken: "De pracht van priemgetallen".
Het boekje doet op een ludieke wijze heel wat wetenswaardigheden uit de doeken over de geheimzinnige bouwstenen van onze getallen. Hierbij passeren ook enkele informatica-onderwerpen de revue. Bovendien krijgt de lezer inzage in het leven en werk van diverse opmerkelijke wetenschappers. De hoofdstukken zijn priem genummerd, om maar aan te geven dat dit geen wiskundeboekje vol droge stof is, maar een vermakelijk kleinood dat vlot wegleest en waarbij men van de ene verbazing in de andere valt. Aanrader!

(13 augustus 2013) Zalig optreden van Anne Clark op de Fonnefeesten
Afgelopen zaterdag was het een veelbelovende affiche op de Fonnefeesten met The Kids en met Anne Clark.
De Fonnefeesten zijn gratis, dus daar gaan we maar eens naartoe, dacht ik. Het werd een prachtige avond. Vooral het optreden van Anne Clark was dubbel en dik genieten.
De "spoken word" artieste brengt gedichten op muziek en die muziek werd eigentijds gebracht door de puike band die haar vergezelde.
Nu blijkt Anne Clark volgende maand (13 september) ook nog naar Olensfest te komen. Dat ga ik niet zomaar laten passeren!
Maar nu eerst de ceedeekes van onder het stof halen en lekker genieten van de aparte muziek en diepzinnige teksten.

(30 juli 2013) Honderd gevangenen en een gloeilamp
Onlangs stootte ik in de Standaard boekhandel op een leuk boekje Honderd gevangenen en een gloeilamp waarvan ik mij de aankoop zeker niet beklaagd heb.
Het boekje behandelt gedetailleerd enkele logische puzzels. Die puzzels hebben allen een gemeenschappelijk kenmerk - wat iemand wel of niet weet speelt een belangrijke rol bij de oplossing van de puzzels. Men noemt ze daarom kennispuzzels.
De herkomst van de puzzels wordt uit de doeken gedaan en met heel wat varianten kan je zelf aan de slag.
Als je net als ik van (logische) puzzels houdt dan is dit boekje een aanrader. Ben je bovendien geboeid door wiskunde dan is het gewoon verplichte lectuur.
Net als een ander uitmuntend boekje uit mijn bibliotheek over de Riemann hypothese is ook dit een uitgave van Epsilon.

(22 juli 2013) The Wall in Werchter: gigantisch!
Afgelopen zaterdag was het zover - Roger Waters mocht de Werchter concertenreeks volwaardig afsluiten.
Niet alleen de hoofdrolspeler - een 250m lange en 12m hoge muur - was indrukwekkend. Ook het glasheldere quadrofonische geluid was ronduit overweldigend. Het versterkte het beeldmateriaal, dat van de muur een dynamisch pamflet maakte tegen elke vorm van onrecht, uitbuiting en geweld.
Een concert beleven noem je dat.
Op niet mis te verstane wijze werden diverse hedendaagse problemen door aangrijpende beelden en pittige slogans aan de kaak gesteld.
"Fear builds walls" was één van die talloze slogans in de show. Het isoleert, maakt je zelfs tot fascistisch demagoog. Het verdict na de denkbeeldige rechtzaak, met het publiek als getuige, was dan ook duidelijk: slopen die muur! Waarna het 12m hoge gevaarte werd neergehaald. Een apotheose om U tegen te zeggen!
iEnjoyed

(30 juni 2013) Foto's cruise Baltische Zee
Dit jaar zijn we op reis getrokken met Holland America Line naar verschillende steden aan de Baltische Zee. We hebben schitterende dingen gezien in Kopenhagen, Tallinn, Sint-Petersburg, Helsinki, Stockholm en enkele havensteden in Duitsland. Getuige hiervan deze foto's.

(13 januari 2013) Cruise-reportage Vlaanderen vakantieland
In Vlaanderen vakantieland was er dit weekend een heel leuke reportage te zien over een cruisevakantie in de Middellandse Zee (het eerste deel van een driedelige reeks) vertrekkende uit het stralende Venetië.
Dit bracht mooie herinneringen naar boven aan een cruise die wij enkele jaren geleden zelf deden met dezelfde rederij en langs dezelfde route, waarvan hier de foto's.
Wij hebben destijds meegevaren met de MSC Poesia, maar in de reportage vaart Tine Embrechts mee met het nieuwste schip van de MSC vloot - de MSC Divina - waarvan trouwens een verslag te vinden is in de laatste editie van Cruise & Style.
Ik kijk uiteraard reikhalzend uit naar de volgende twee delen, waarbij nog prachtige steden als Istanbul en Dubrovnik aan bod komen! Het doet mij nogmaals besluiten dat zo'n cruisevakantie gewoon niet te evenaren is.

(9 december 2012) Open Belgische Oploskampioenschappen
Gisteren kon men naar jaarlijkse traditie weer schaakpuzzels oplossen in het Open Belgisch OplosKampioenschap.
Er waren twee reeksen - een A-reeks voor de gevorderde oplossers en een B-reeks voor de iets minder geroutineerde oplossers.
In de B-reeks waaraan ik deelnam werd ik derde. Reden genoeg om volgende keer eens aan de A-reeks deel te nemen.
Hier vind je de opgaven met oplossingen van deze fijne oploswedstrijd.

(05 december 2012) Foto's Londen gepubliceerd
Afgelopen weekend zijn we even naar Londen geweest. Met de Eurostar is deze wereldstad verrassend dichtbij.
Op ons driedaags programma stonden Kerstshoppen, het schaakevenement London Chess Classic en sightseeing.
We hadden zelfs geluk met het stralende weer (fris, doch zonnig) zoals blijkt uit de foto's.

(12 november 2012) Roger Waters brengt The Wall naar de festivalweide van Werchter op 20 juli 2013
België kan nog eens een (laatste?!) keertje genieten van het verbluffende spektakel waarmee Roger Waters al enkele jaren de wereld rondreist. De tour stopt op 20 juli 2013 in Werchter. Meer info staat in volgend krantenartikel.
Wie de show wilt zien moet waarschijnlijk snel beslissen, want twee jaar geleden waren voor het Sportpaleis 40000 tickets in minder dan 4 uur uitverkocht en dat een jaar voor het concert zou plaatsvinden!
Voor alle duidelijkheid: Rock Werchter heeft hier niets mee te maken - dat is twee weken vroeger...

(30 september 2012) Foto's Marrakech (Marokko) gepubliceerd
Onze reis is dit jaar een tikkeltje anders verlopen dan verwacht. We zouden vanuit Marseille langs verschillende (voornamelijk Griekse) eilanden varen in de Middellandse Zee. In de charmante Franse haven zijn we geraakt en zelfs ook op het schip, maar dan liep het mis. Het schip mocht niet uitvaren en wij moesten onverrichter zake huiswaarts keren (zie krantenartikel GvA). Uiteraard vreesden we onze centjes kwijt te zijn, maar organisator All Ways stortte enkele dagen later het volledige bedrag terug op onze rekening. Aan zo'n reisagentschap kan men duidelijk met een gerust hart een reis toevertrouwen.
Om toch niet in de kou te staan (letterlijk gezien het weer in België) hadden we ondertussen een last-minute gezocht en daarmee hebben we ons aangenaam laten verrassen door Marrakech (Marokko). Getuige deze foto's.

(02 augustus 2012) Pink Floyd en de ceremonies op de Olympisch Spelen 2012
In het intro-filmpje van de openingsceremonie van de Olympisch Spelen, raasde het beeld in hoog tempo over het Britse landschap op weg naar Londen. Via de Thames ging het richting de Olympische site en dan passeer je Battersea Power Station. En wat zag ik in een flits: er vloog een varken boven de oude fabriek, een verwijzing naar het album Animals van de Floyd met de beruchte fotoshoot waarbij het varken losbrak en de wijde wereld in trok.
Voor de slotceremonie gaan er nu geruchten de ronde dat Pink Floyd het nummer Wish You Were Here zou brengen. Een krantenartikel lijkt mij een redelijk betrouwbare bron. Toch iets om in de gaten te houden...

(10 juli 2012) Foto's New York gepubliceerd
De foto's van onze citytrip naar New York staan hier.
De vluchten van Brussels Airlines waren zeer verzorgd, het was stralend weer aan de andere kant van de grote plas en we konden (niet geheel toevallig) nog eens genieten van Roger Waters´ The Wall (openlucht deze keer, in Yankee Stadium, waardoor het nog grootser en nog spectaculairder was).
Een zeer geslaagde uitstap dus...

(07 mei 2012) Getallen
Vanmorgen in de file schrok ik me een aap toen ik op de boordcomputer van de bedrijfswagen zag dat ik reeds 1090 uren heb gereden (en gebumperd). Dat komt neer op 45 dagen onafgebroken in de wagen zitten, of gerekend in werkdagen (8u/dag, 5d/week) is dit equivalent met een half jaar (in)activiteit!!! En dan moet je weten dat ik nog geen twee jaar met dat karretje rondtuf.
Gelukkig zijn de getallen betreffende mijn webstekje iets opbeurender. Het bezoekersaantal kan elke bezoeker bovenaan aflezen, er zitten ruim 1200 cryptogrammen in mijn cryptospel om lekker lang te spelen en de cryptoniemendatabase bevat reeds 386 leuke cryptoniemen (maar daar kunnen er natuurlijk nog veel meer bij!).

pag. 1 pag. 3

© Dirk Verlinden (2009-2018) - dirk.verlinden@telenet.be - Voorwaarden/Disclaimer - Sitemap